Skip to main content

De voor- en nadelen van verschillende anticonceptiemiddelen

De pil, een spiraal of staafje: er zijn tegenwoordig zoveel verschillende anticonceptiemiddelen. Superfijn dat we die keuze hebben natuurlijk, maar wat past er bij jou en hoe weet je dat? Zelf heb ik ervaring met een aantal, dus ik leg je graag uit wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

De pil

Dé klassieker onder de anticonceptiemiddelen. De pil is één van de meest gebruikte anticonceptiemiddelen en dat is ook niet voor niets. Het is een fijne en makkelijke manier van bescherming tegen zwangerschap. Elke ochtend of avond slik je een pil, behalve in de stopweek. De stopweek geeft ruimte voor je menstruatie. Het voordeel van de pil vind ikzelf dat je de controle hebt over wanneer je ongesteld wordt. Ga je een keertje op vakantie of heb je een leuke date, dan slik je ‘m nog een weekje langer door. Zelf ben ik super vergeetachtig, dus elke avond eraan denken om de pil te nemen werkte voor mij niet.

Spiraal

Een spiraal wordt in de baarmoeder geplaatst. Dat is over het algemeen geen pretje, maar het beschermt je wel vijf jaar tegen zwangerschap! Het plaatsen doe je bij een gespecialiseerde huisarts of gynaecoloog. Er gaan veel horrorverhalen rond over de spiraal en ik moet je ook wel waarschuwen: het kan best wel pijn doen. Maar dat is niet bij iedereen het geval! De pijn duurt maar een paar seconden en dan ben je er vanaf. Vijf jaar lang hoef je niet meer te denken aan anticonceptie, heerlijk! En wist je dat er een kans is dat je niet meer ongesteld wordt als je een spiraaltje neemt? Dit verschilt per persoon.

Staafje

Beetje geschrokken van het spiraal-verhaal hierboven? Misschien is een anticonceptiestaafje dan iets voor jou! Deze wordt door een arts ingebracht in je bovenarm en geeft geleidelijk hormonen af. Het staafje is niet zichtbaar, maar je kunt ‘m wel voelen. Een staafje laten plaatsen doet bijna geen pijn, want je wordt verdoofd. Je hoeft voor drie jaar niet meer aan anticonceptie te denken. Yeah! Het nadeel van een staafje vond ik dat je zelf je menstruatie niet kunt sturen en je dus niet zo goed weet waar je aan toe bent. 

Condoom

Als je wisselende sekspartners hebt dan heb je niet alleen bescherming nodig tegen zwangerschap, maar ook tegen soa’s. Veilige seks is onwijs belangrijk! Je kunt niet alleen een soa oplopen, maar ook verspreiden als je er niet van weet. Dus: snel condooms kopen! Zorg dat je ze altijd in huis hebt, voor het geval dat ;).

Hopelijk is het nu voor jou duidelijker wat de verschillen zijn en kies vooral wat goed voor jou voelt!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Maastricht Studentenstad

Maastricht biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Maastrichtse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Maastricht.

Studeren in Maastricht

Ga jij studeren in Maastricht? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Maastricht

Ga je in Maastricht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Maastricht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Maastricht

Er zijn heel veel redenen om in Maastricht te studeren en wonen tijdens je studententijd.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Maastricht Studentenstad.

Gezondheidszorg in Maastricht

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Maastricht staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.