Skip to main content

Een studentenkamer zoeken in jouw nieuwe studentenstad doe je zo!

Heb jij besloten op jezelf te gaan tijdens het studeren? Gefeliciteerd! Dit wordt een fase dat jij jezelf goed gaat leren kennen en veel ervaringen op gaat doen. Hoe vind jij een woning? Dat lees je in deze blog.

Netwerken

Gebruik jouw netwerk! Via via is het veel makkelijker om een woning te vinden. Post niet alleen een oproep op jouw sociale media, maar vraag mensen persoonlijk. Dit werkt vaak een stuk beter. Zoek uit wie jij kent die al een woning heeft in jouw studentenstad en vraag hem/haar om tips. Scroll door jouw Facebook-vrienden en voordat je het weet vind je een aantal mensen die in jouw studentenstad wonen.

Woning met korting

Via verschillend maatschappelijk werk kan je een woning krijgen in ruil voor korting. Soms betaal je zelfs geen huur en alleen vaste lasten zoals gas, elektriciteit en water. Onder meer Vooruit en de Academie van de Stad bieden zulke woningen aan. Ook zijn er steeds meer projecten waarbij er jongeren worden gezocht die in een seniorenwoningcomplex willen wonen. In ruil hiervoor ga jij een aantal uur per week ook bezoek bij senioren. Op deze manier voelen de ouderen zich minder eenzaamheid. Bovendien kan jij veel leren van oudere mensen. Jij hebt er dus ook wat aan.

Facebookgroepen

Er zijn ontelbare Facebookgroepen en Facebookpagina's met aanbiedingen van kamers of woningen. Je kunt hier ook een oproep doen dat je een woning zoekt. Reageer zo snel mogelijk op posts om in aanmerking te komen voor een hospiteeravond. Bereid je goed voor op een hospiteeravond door onderzoek te doen naar de huisgenoten. Zo kan inspelen op hun hobby's en interesses. Dit vergroot je kans op het krijgen van de woning. Wees wel jezelf, want jij moet je thuis voelen in het huis. Wees zelf ook kritisch en kijk of jij je goed voelt bij de huisgenoten. 

Gemeente websites

Vanaf je 18e mag jij jezelf inschrijven voor een sociale woning. Doe dit meteen zo snel mogelijk. Hoe langer jij staat ingeschreven hoe meer kans jij op een woning hebt. Er zijn ook jongerenwoningen, waar jij meer kans hebt.

Ben jij een geluksvogel? Reageer dan op een lotingwoning en wie weet wordt jij ingeloot. Er zijn ook steeds meer sociale woningen vanuit een sociaal project, waarbij bewoners worden gekozen op basis van motivatie in plaats van hoe lang jij staat ingeschreven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij woningcomplexen waar Nederlandse jongeren en statushouders samenwonen.

Antikraak woning

Hecht jij weinig waarde aan vastigheid? Dan is dit echt iets voor je. Een groot voordeel van een antikraakwoning is dat je vaak veel voor weinig hebt. Daar staat tegenover dat je niet zeker bent over hoelang jij in de woning kan blijven. Vaak is dit slechts voor een paar maanden. Het verschilt per antikraak woning hoelang van tevoren de verhuurder het contract kan opzeggen. Dat kan bijvoorbeeld binnen 2 weken of 28 dagen zijn. 

Websites voor studentenkamers

Er zijn diverse websites waarop studentenkamers wonen aangeboden, zoals Studentenwoningweb en kamertje.nl. Schrijf je voor zoveel mogelijk websites in om je kansen te verdelen.

Om de kans op het vinden van een woning te vergroten kan jij het beste meerdere van deze opties proberen. Reageer bijvoorbeeld op Facebookpagina's en schrijf je in via verschillende websites. Het belangrijkste is dat je op tijd begint met het zoeken naar een woning. Niets is fijner dan helemaal ingetrokken zijn in jouw studentenwoning voor de start van jouw studiejaar. Dan kan jij zonder zorgen beginnen aan jouw studie.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Maastricht Studentenstad

Maastricht biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Maastrichtse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Maastricht.

Studeren in Maastricht

Ga jij studeren in Maastricht? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Maastricht

Ga je in Maastricht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Maastricht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Maastricht

Er zijn heel veel redenen om in Maastricht te studeren en wonen tijdens je studententijd.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Maastricht Studentenstad.

Gezondheidszorg in Maastricht

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Maastricht staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.