Skip to main content

Examens 2023 tips | De beste voorbereiding

Omdat de examentijd niet voor iedereen een pretje is, zijn hier wat examens 2023 tips voor je op een rijtje gezet. Ben je zenuwachtig of weet je gewoon niet waar je moet beginnen? Als je dit rijtje met tips afgaat is het voorbij voordat dat je het doorhebt. De meivakantie is inmiddels voorbij, dus het begint nu wel tijd te worden om je alvast een beetje te gaan voorbereiden. Of je nu vmbo, havo of vwo examens gaat doen, een paar tips kan iedereen wel gebruiken!

Examens 2023 tips voorbereiding 

Je kunt al ruim van tevoren beginnen met het voorbereiden van je examens. Dit voorkomt veel stress vlak voor of tijdens de examens. Je kunt al beginnen met het goed bekijken van je examen rooster. Op deze manier kun je namelijk al goed inschatten welke vakken je vroeg hebt en welke vakken je dicht op elkaar hebt zitten in je rooster. Als je dit weet dan kun je een goede planning gaan opzetten. Begin bijvoorbeeld alvast met een vak leren waar je in die tijd weinig tijd voor kan maken in verband met andere examens of bijvoorbeeld vaste sport trainingen. Ook kun je misschien zelfs al vrij vragen op een drukke leerdag, voordat jouw andere collega's dit ook gaan doen. Daarnaast zijn er nog twee tips hoe je het beste de stof kunt onthouden. Allereerst, maak proefexamens. Hierdoor krijg jij de vraagstelling en opmaak van de examens al onder de knie en kom je er op tijd achter welke vakken je moeilijker vindt. Gelukkig kun je deze vakken nog wat extra aandacht geven, als je op tijd bent. Een tweede tip voor het leren is door de stof uit te leggen aan iemand anders. Door het iemand anders uit te leggen, leer je het zelf nóg beter!

Examens 2023 tips examens

Als je jouw vmbo, havo of vwo examens 2023 goed hebt voorbereid, is het dan toch echt tijd om ze ook echt te gaan maken. Tijdens de examens is het vooral belangrijk dat je rustig blijft. Gebruik alle tijd die je krijgt voor een examen en lees alle vragen en je antwoorden extra goed door. Ook is het goed om tussen de examens door wat rust te nemen, dan kun je je daarna weer beter concentreren. Trek je even terug, kijk een serie, lees een boek of ga juist even iets sociaals doen. Zolang het maar iets is waar jij rust van krijgt. Zorg er daarnaast voor dat je vooraf alle examenregels goed weet. Kom op tijd en neem het toegestane eten en drinken mee. Zoek ook van tevoren even op wat de regels zijn wat betreft naar de wc gaan tijdens een examen. En als laatste tip voor tijdens de examens: geloof in jezelf! Probeer te onthouden dat je je goed hebt voorbereid en je niet voor niks tot nu toe al de gehele vmbo, havo of vwo al gehaald hebt.

Examens 2023 tips na de examens

Eigenlijk hebben we voor voor deze periode maar één tip over: ontspan en relax! Laat het even los en ga vooral heel veel leuke dingen doen. Je kan er nu toch niks meer aan veranderen. Als je het fijn vindt kun je natuurlijk wel alvast de antwoorden opzoeken op internet en je mogelijke cijfer uitrekenen.

Met deze examens 2023 tips haal jij dit jaar hopelijk op een ontspannen manier je diploma. Succes!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Maastricht Studentenstad

Maastricht biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Maastrichtse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Maastricht.

Studeren in Maastricht

Ga jij studeren in Maastricht? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Maastricht

Ga je in Maastricht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Maastricht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Maastricht

Er zijn heel veel redenen om in Maastricht te studeren en wonen tijdens je studententijd.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Maastricht Studentenstad.

Gezondheidszorg in Maastricht

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Maastricht staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.