Skip to main content

Examenstress? 4 tips om je er doorheen te slepen

Examenperiodes kunnen voor veel studenten een bron van stress en angst zijn. De druk om goed te presteren en de vele uren die besteed worden aan studeren kunnen een zware tol eisen. Gelukkig zijn er manieren om met deze stress om te gaan en jezelf door deze moeilijke periode heen te slepen. In dit artikel delen we vier handige tips om examenstress te verminderen en jezelf goed voor te bereiden op je examens.

Plan je studietijd efficiënt in

Als je die ellendige examenstress wil verminderen, is het maken van een strak studieplan echt een lifesaver. Door je studietijd slim in te delen en realistische doelen te stellen, voorkom je dat je bedolven raakt onder een berg leerstof. Dus stel een duidelijke planning op waarin je aangeeft wanneer je welke vakken gaat aanpakken, en hou je eraan. Met een goed doordachte studieplanning voorkom je last-minute paniek en geef je jezelf de beste kans om goed voorbereid aan je examens te beginnen.

Zorg voor voldoende ontspanning

Naast het maken van een goede studieplanning is het ook belangrijk om voldoende tijd vrij te maken voor ontspanning. Probeer regelmatig te ontspannen door bijvoorbeeld te sporten, een boek te lezen of een film te kijken. Door af en toe je hoofd leeg te maken en te ontspannen, kun je beter omgaan met examenstress en zorg je ervoor dat je fris en uitgerust aan je examens kunt beginnen.

Zoek steun bij vrienden en familie

Het is normaal om tijdens examenperiodes stress en angst te ervaren. Het is daarom belangrijk om steun te zoeken bij vrienden en familie. Praat over je gevoelens en zorgen met mensen die je vertrouwt en die je kunnen steunen. Door je gevoelens te delen en steun te zoeken bij anderen, kun je beter omgaan met examenstress en voorkom je dat je je alleen voelt in deze moeilijke periode.

Oefen met examens

Een geweldige manier om die examenstress te temmen, is door oude examen oefenen met de oude knarren onder de vragen. Door jezelf te storten op die examenvragen krijg je een degelijk idee van wat je te wachten staat tijdens je eigenlijke examens. Je kunt wennen aan de manier waarop de vragen gesteld worden, en de druk die erbij komt kijken. Dus gooi die oude examens open en ga er lekker mee aan de slag. Op die manier kun je jezelf degelijk klaarstomen voor de grote dag en voorkom je dat je plotsklaps overvallen wordt door de moeilijkheid van de vragen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Maastricht Studentenstad

Maastricht biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Maastrichtse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Maastricht.

Studeren in Maastricht

Ga jij studeren in Maastricht? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Maastricht

Ga je in Maastricht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Maastricht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Maastricht

Er zijn heel veel redenen om in Maastricht te studeren en wonen tijdens je studententijd.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Maastricht Studentenstad.

Gezondheidszorg in Maastricht

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Maastricht staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.