Skip to main content

Hoe begin je het schooljaar goed?

Het is altijd weer iets waar je ergens tegenop ziet, maar ergens ook naar uitkijkt. Het nieuwe schooljaar! Je vrijheid is weer compleet weg, maar je ziet wel weer je vrienden, leert een vak waarin je (idealiter) werkzaam wilt zijn en je kunt je weer uitleven op nieuwe agenda's. Wat is nu echt belangrijk bij de start van een nieuw jaar? Daar duiken we vandaag even wat dieper in.

De zomer

In de zomer kun je buitenom genieten van je ultieme vrijheid, je ook alvast oriënteren op het komende schooljaar. Stel dat je net aan een nieuwe studie begint: verdiep je dan eens in de introductieweek, je eventuele stages en de opbouw van je rooster. Dit is vaak terug te vinden op de website van desbetreffende hogeschool/universiteit. Ook als je niet aan een nieuwe studie begint is het handig om alvast de studiehandleiding door te lezen, zodat je op de hoogte bent van de competenties en vaardigheden waarvoor je dit jaar weer uren zit te zwoegen. Serieus wel handig als je weet waarvoor je zo hard werkt. Ook kun je alvast de stad in gaan voor schoolspulletjes zoals agenda's, pennen, schriften en alle leuke hebbedingetjes zoals washi tape. Dit maakt het organiseren van je jaar nét iets leuker. 

Plannen en overzicht houden

Om het leuk te houden voor jezelf is het belangrijk om goed te plannen. Als ik naar mezelf als student kijk wil ik altijd alles doen naast mijn studie. Studieverenigingen, hobby's, cursussen. Dit is allemaal leuk en je moet zeker genieten van je studententijd, maar het moet niet ten koste gaan van je gezondheid, energieniveau of studie. Wil je naast je studie gaan werken of niet? Hoeveel uur ga je dan werken? Blijf je sporten of red je dit niet? Het is ook belangrijk om je te realiseren dat het ene studiejaar het andere niet is. In het eerste jaar zou het kunnen zijn dat alles je nog makkelijk afgaat, maar met afstuderen kan dit er al heel anders uitzien. Of in je eerste jaar heb je het heel zwaar, maar tegen je afstuderen ben je op zoek naar meer uitdaging. Dit is natuurlijk per persoon verschillend, maar het blijft een feit dat plannen en overzicht houden hierbij twee belangrijke, al niet de belangrijkste, aspecten zijn. 

Geef je grenzen aan

Studenten staan er om bekend om kans te hebben op overspannenheid of een burn-out. Dit ontstaat omdat studenten te weinig luisteren naar de signalen van hun lichaam en geest. Persoonlijk denk ik dat het niet persé te maken heeft met plannen en overzicht houden, maar met goed je grenzen aangeven. Naar anderen, maar ook vooral naar jezelf. Veel studenten streven naar de beste ik die ze kunnen zijn. Dat is mooi, maar eist ook zijn tol. Overspannenheid en burn-out ontstaan door druk van binnen en buitenaf. Zodra je leert je eigen grenzen te herkennen en dit ook naar buiten te uiten, bescherm je jezelf voor de opbranding van je lichaam en ziel. Het is een fabel dat de studenten welke in een burn-out belanden, niet assertief genoeg zijn. Assertieve mensen belanden er juist in, omdat ze zoveel op zich nemen. Ik ben geen psycholoog, maar grenzen aangeven is gewoon uiterst belangrijk, het liefst vanaf het begin van het schooljaar.

Geniet!

'Je studententijd is de beste tijd van je leven.' Dus vergeet niet te genieten. Pak een keer dat ene feestje mee, skip een keer een college de volgende dag en haal een keer die onvoldoende. Perfect zijn is saai, af en toe even buiten de grenzen denken is helemaal niet zo verkeerd. Zolang je hier zelf de balans in kunt vinden, komt het vast helemaal goed. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Maastricht Studentenstad

Maastricht biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Maastrichtse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Maastricht.

Studeren in Maastricht

Ga jij studeren in Maastricht? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Maastricht

Ga je in Maastricht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Maastricht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Maastricht

Er zijn heel veel redenen om in Maastricht te studeren en wonen tijdens je studententijd.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Maastricht Studentenstad.

Gezondheidszorg in Maastricht

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Maastricht staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.