Skip to main content

Hoe is het om lid te zijn van studentenvereniging Amphitryon?

Ga je lid worden van een studentenvereniging? Dat wordt altijd gevraagd aan het begin van het jaar. Maar hoe is het eigenlijk om lid te zijn van een studentenvereniging? Wij vroegen het aan de voorzitter van de Maastrichtse studentenvereniging Amphitryon: Matt Flipse

Wie ben je en wat is jouw functie binnen de vereniging?

Mijn naam is Matt Flipse, 23 jaar oud en Voorzitter van Studentenvereniging Amphitryon verbonden aan de Hotel Management School Maastricht. Ik ben vierdejaars student aan de Hotel Management School Maastricht en focus me dit schooljaar fulltime op het besturen van de vereniging. Ik ben verantwoordelijk voor het dagelijks opereren van het Bestuur en het contact met de directie van de Hotel Management School Maastricht, de gemeente, de buurt, de politie en andere instanties.

Je bent klaar met je vwo/havo en gaat studeren, hoe en wanneer schrijf je je in voor een vereniging?

Wanneer je gaat studeren aan de Hotel Management School Maastricht kun je je inschrijven voor Studentenvereniging Amphitryon. Studentenverenging Amphitryon is dus alleen toegankelijk voor hotelschoolstudenten. Omdat wij een sterke verbondenheid hebben met de Hotel Management School Maastricht zijn wij aanwezig gedurende de tweede selectieronde voorafgaand aan je toelating voor de hotelschool. Tijdens die tweede selectieronde laten wij zien wat Amphitryon is en wat we te bieden hebben.

Ingeschreven en dan? Wat is stap 2?

Wanneer je je hebt ingeschreven voor Studentenvereniging Amphitryon word je uitgenodigd voor de halfjaarlijkse introductie. Gedurende de introductie leren de nieuwe eerstejaars elkaar en de vereniging kennen. Wanneer je eenmaal lid bent, zal je een jaarclub gaan vormen met lichtingsgenoten en zal je vriendschappen aangaan voor het leven.

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap? en met welke kosten moet je nog meer rekening houden?

De jaarlijkse contributie is niet meer dan €100,-, wat lager ligt dan veel andere studentenverenigingen in Nederland. Overige kosten zijn geheel afhankelijk van de studenten zelf en je eigen inzet. Onze vereniging heeft een vrijblijvend karakter, dus je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Zo organiseren verschillende groepen en commissies binnen onze vereniging verschillende evenementen waar men zelf voor kiest om heen te gaan of aan deel te nemen.

Feut, Dispuut, Verticale, Jaarclub, sociëteit, toko…?

Onze vereniging heeft een heel divers karakter. In je eerste jaar vorm je een jaarclub om zo een sterke verbinding aan te gaan met je lichtingsgenoten en ouderejaars die zich als ‘papa’- of ‘mama’-jaarclub zullen inzetten. Daarnaast is er de mogelijkheid om lid te worden van één van de acht disputen van de vereniging, die een sterke ruggengraat vormen van onze vereniging. De 5 herendisputen en 3 dames disputen bestaan stuk voor stuk uit betrokken leden die zorgen voor een sterke fundering binnen onze vereniging. Ook is er de mogelijkheid om bij een geleding te gaan. Een geleding is een groep mensen met een gedeelde passie. Dit past goed bij het bourgondische karakter van onze vereniging en de verbondenheid aan de Hotel Management School Maastricht.  Zo hebben wij een wijngeleding, een kookgeleding, muziekgeleding, biergeleding, een entertainmentgeleding en een carnavalsgeleding.
Omdat de vereniging zo divers is, is dat wellicht de reden waarom ongeveer 95% van alle hotelschoolstudenten lid is van onze vereniging. Een prestatie waar we uiteraard erg trots op zijn. Iedereen weet zijn/haar eigen plek te vinden binnen de vereniging.

Hoe kom je in een studentenhuis te wonen?

Aangezien de hotelschool een hechte gemeenschap is, is het niet erg moeilijk om een leuke studentenkamer te vinden in Maastricht. Voor zover ik weet is er geen hospiteercultuur in Maastricht en meestal worden studentenkamers doorgegeven aan vrienden of bekenden. Aangezien hotelschoolstudenten op praktijkstage gaan tijdens hun studie worden kamers vaak ‘doorgegeven’.

Heb je verenigingsverplichtingen?

Zoals ik al eerder aangaf heeft onze vereniging een vrijblijvend karakter. Eerstejaars worden verwacht gedurende onze evenementen te jobpen en een bartapweek te draaien in onze Sociëteit. Maar dit doe je samen met je jaarclub of vrienden, dus eigenlijk is dit meer gezellig dan een verplichting.

Heb je überhaupt nog wel tijd voor je studie als je lid wordt?

Aangezien onze vereniging verbonden is aan de Hotel Management School Maastricht is het verenigingsleven sterk verweven met het schoolleven. De vereniging is vrijblijvend en is er niks verplicht. Tevens wordt er niet alleen gefeest maar biedt de vereniging ook educatiemomenten aan, organiseren we het Internship and Career event samen met school en passen we gedurende tentamenweken de openingstijden van onze Sociëteit aan. Daarom heb je juist tijd om je op de studie te richten gedurende je tijd bij Amphitryon.

Verenigingskleding, heb je dat en hoe kom je daaraan?

De kleuren van de vereniging zijn rood en groen, die staan voor de kleuren van Brand. Brand is sinds jaar en dag verbonden aan onze vereniging en dat is te zien aan onze verenigingsartikelen. Onze verenigingstrui en -das/-choker zijn verreweg de meest populaire verenigingsartikelen. Maar ook hebben wij sokken, vlinderdassen, manchetknopen en bretels in het assortiment. Al deze artikelen zijn te verkrijgen door leden in onze bestuurskamer.

Eén verenigingsartikel wil ik graag in het bijzonder vernoemen. Dit is namelijk de ‘tasdevin’. Deze tastevin is een proefschaaltje die zijn oorsprong vindt in de Bourgogne, waar keldermeesters in de donkere kelders moesten proeven uit een glimmend artikel aangezien de kelders slecht verlicht waren. Tegenwoordig wordt de tastevin minder gebruikt maar staat nog steeds symbool voor verfijning en de romantiek van de wijnwereld en is altijd in onze verenigingsgeschiedenis aanwezig geweest. Zo draagt het Bestuur tijdens officiële momenten een tastevin met een rood en groen lint. Tevens staat de tastevin afgebeeld in ons verenigingswapen.

Hoe zit het met bestuur? Wie zitten daar in?

Ons Bestuur is fulltime en bestaat uit 8 leden. De functies die wij hebben binnen ons Bestuur zijn Voorzitter, Vice-voorzitter, Secretaris, Penningmeester, Evenementencoördinator, PR-coördinator, Sociëteitscoördinator en Sport-, Cultuur- en Educatiecoördinator. Ons verenigingsjaar loopt zoals het studiejaar loopt. Dus wij wisselen een week nadat het schooljaar begonnen is. Het is normaal gesproken zo dat derdejaars of vierdejaars studenten zich aanmelden voor een Bestuursjaar.

Hoe kom je in het bestuur?

Er is een vrij lang traject voorafgaand aan een Bestuursjaar. Rond maart worden de inschrijvingen geopend en krijgt iedere ouderejaars de kans om zich in te schrijven. Wanneer de inschrijvingen sluiten, begint het inwerktraject om op die manier zo goed mogelijk voorbereid te zijn op je Bestuursjaar.

Is de praeses echt de grote baas?

Haha om te beginnen heeft onze vereniging dus een Voorzitter en geen Praeses. Als Voorzitter ben ik het gezicht van de vereniging en het aanspreekpunt voor alle betrokken partijen, maar de beslissingen worden vaak met het complete bestuur genomen. Dat vind ik juist de uitdaging aangezien leden en externen van mij verwachten dat ik overal van op de hoogte ben. En dat maakt iedere dag weer een avontuur.

Waarom lopen alle studenten met hetzelfde kapsel? Hebben ze echt geen geld voor de kapper? ;)

Haha goeie vraag! Ik moet eerlijk zeggen dat ik het studentenkapsel niet helemaal herken bij ons binnen de vereniging.

Waarom zou jij studenten willen aanraden om lid te worden van een studentenvereniging?

Mijn lidmaatschap heeft al veel vriendschappen opgeleverd en ontelbaar veel leuke avonden en mooie momenten. Ongeacht bij welke vereniging je je zult aanmelden, je vindt altijd aansluiting bij bijvoorbeeld je lichting, jaarclub, dispuutsgenoten, etc. Tevens zal je je niet snel alleen voelen wanneer je lid bent van een studentenvereniging aangezien er altijd wel andere leden zijn die iets met je willen ondernemen. Binnen iedere vereniging gelden verschillende tradities en gedragsregels die haar leden vormen tot wie ze zijn. Dat is vaker positief dan negatief, want je ontwikkelt sociale vaardigheden waar je je voordeel mee doet gedurende je hele leven.

Wil je meer weten over Amphitryon of wil je een keer een kijkje nemen bij deze vereniging? Hou dan de webiste van Ampitryon in de gaten voor alle open feesten en introperiode. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Maastricht Studentenstad

Maastricht biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Maastrichtse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Maastricht.

Studeren in Maastricht

Ga jij studeren in Maastricht? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Maastricht

Ga je in Maastricht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Maastricht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Maastricht

Er zijn heel veel redenen om in Maastricht te studeren en wonen tijdens je studententijd.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Maastricht Studentenstad.

Gezondheidszorg in Maastricht

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Maastricht staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.