Skip to main content

Inspiratie: gezonde voornemens in Maastricht

2020 is achter de rug en het nieuwe jaar staat voor de deur. Tijd om je goede voornemens op papier te zetten. Gezondheid is hierbij altijd een belangrijk thema. In deze blog geef ik je daarom wat inspiratie zodat jij de perfecte lijst met gezonde voornemens kunt opstellen!

Gezonder eten

Elk jaar neem ik mezelf voor om gezonder te gaan eten en meer zelf te koken. Maar na een lange dag studeren en/of werken, is het toch wel heel verleidelijk om een kant-en-klaar maaltijd te kopen of eten te bestellen. Af en toe moet dat zeker kunnen, maar te vaak is toch niet zo goed voor je gezondheid en je portemonnee. Een tijdje geleden ontdekte ik dé oplossing voor dit soort dagen waarop je geen zin hebt om te koken: Cato by Cato. In dit winkeltje kun je voor nog geen vier euro een maaltijd afhalen die lekker én gezond is. Het menu varieert per dag en er is genoeg keuze uit vers gemaakte maaltijden, waaronder verschillende vegetarische en veganistische gerechten.

Naast gezond avondeten is het ook erg belangrijk om genoeg groente en fruit te eten. Helaas is dat in de supermarkt vrij prijzig. Gelukkig is er een paar maanden geleden iets nieuws geopend in de Augustijnenkerk: De Bananenboxer. Daar koop je van dinsdag tot en met zaterdag heel veel groente en fruit, vaak voor maar één euro. Bij de Brusselsepoort zit ook een filiaal, dat elke dag van de week geopend is.

Wandelen

Genoeg beweging krijgen is erg belangrijk. Nu we allemaal veel thuis studeren, is dit een extra grote uitdaging. Daarom is het slim om een dagelijks doel te stellen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke dag minimaal 5 km gaat lopen of minimaal 10.000 stappen gaat zetten. Zelf vind ik wandelen heerlijk, omdat je even je hoofd leeg kan maken én gezond bezig bent tegelijkertijd. Vind je in je eentje wandelen maar saai? Ga dan met een vriend(in) samen lopen. In Maastricht zijn verschillende plekken waar je goed kunt wandelen. Zo kun je een mooie wandeling maken op de Sint-Pietersberg, waar de Groeve Route mijn favoriet is. Dat is een route van 7 km, aangegeven door gele bordjes, die begint en eindigt bij het Infopunt Sint-Pietersberg. Wil je liever iets korter lopen? Dan zijn de Hoge Fronten (onderdeel van het Frontenpark) ideaal. In ongeveer een half uurtje loop je een rondje over en langs oude forten. En als je een beetje geluk hebt, kun je er ook een kudde schapen spotten. Verder is het Stadspark altijd een fijne plek om gezellig een stukje te wandelen.

Mentale gezondheid

Naast fysieke gezondheid is ook je mentale gezondheid erg belangrijk. Heb je af en toe veel last van stress of onrust? Download dan de app Headspace. In deze app vind je verschillende korte meditatiesessies, waarmee je even tot jezelf kan komen. En geloof me, dit is een stuk minder zweverig dan het klinkt. Als je je fysieke en mentale gezondheid tegelijk wil verbeteren, dan is yoga misschien wel wat voor jou. Yogaplace, gevestigd in Wyck, biedt yogalessen aan die speciaal gericht zijn op studenten. Studeer je aan Maastricht University? De universiteit heeft een Wellbeing Movement, die elke maand een Wellbeing Wednesday organiseert: een dagvullend programma dat volledig in het teken staat van mentale gezondheid. Zo doe je elke maand iets om lekker in je vel te blijven zitten.

Ben je slecht in het volhouden van je gezonde voornemens? Lees dan deze tips om je makkelijk aan je goede voornemens te houden. Wat zijn jouw goede voornemens voor 2021?

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Maastricht Studentenstad

Maastricht biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Maastrichtse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Maastricht.

Studeren in Maastricht

Ga jij studeren in Maastricht? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Maastricht

Ga je in Maastricht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Maastricht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Maastricht

Er zijn heel veel redenen om in Maastricht te studeren en wonen tijdens je studententijd.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Maastricht Studentenstad.

Gezondheidszorg in Maastricht

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Maastricht staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.