Skip to main content

Maastrichts voor beginners

Wanneer je door de straten van Maastricht loopt, waan je je soms een beetje in het buitenland. De mooie gebouwen, kleine heuvels en het dialect zorgen voor een vakantiegevoel. Wanneer je er woont, is het wel handig als je wat van dat dialect begrijpt. Daarom hier: een mini-cursus Maastrichts voor beginners.

Tip: wil je dit soort leuke tips over Studentensteden voortaan in je mail ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

Mestreech

Ten eerste zijn we niet in Maastricht maar in Mestreech. Maastrichtenaren noemen we Sjengen en wij, niet-Limburgers, heten Hollenders. Een van de belangrijkste woordjes in het Mestreechs is “enne”. “Enne?” gebruik je als openingszin. Het kan van alles betekenen: hoe is het? Alles goed? Lukt het? Wat zegt u? Heb je het naar je zin? Als antwoord bevestigt de ander dit en vraagt het terug. Zo kun je met een woordje al een heel gesprek hebben met een Sjeng op een gezellig Mestreechs terras!

De basics

Andere basics van het Mestreechs zijn natuurlijk begroetingen. Met “hoi jong” groet je een vriend en met “hoi keend” begroeten ouderen jongere mensen. Doei zeg je ook met hoi, namelijk met “hoi he” of “hòòjje-n-èh!”. Je bedankt mensen met “bedaank”, “daanke” of op z’n Frans met “merci” en zegt alsjeblieft met “ezzebleef”.

Uitdrukkingen in het Maastrichts dialect

Naast deze basics zijn er natuurlijk veel meer woorden in het Maastrichts dialect. Deze uitdrukkingen hoor je regelmatig op straat en in winkels:

- Mestreech is neet breid maar laank. Maastricht is niet lang maar breed. 
Deze uitspraak komt uit een bekend Limburgs lied, en gaat over de uitspraak van het dialect.

- Sjiek is miech dat. Mooi is dat.
Ook deze uitspraak komt uit een lied. Het wordt gebruikt om te klagen over wat er nu weer in iemands leven is gebeurd.

- Dat deit meh. Dat doet maar.
Dit wordt op een negatieve manier gebruikt wanneer iemand niet nadenkt maar gewoon van alles doet.

- Mestreechtenere zegke noets nein, meh jao-jao. Maastrichtenaren zeggen nooit nee, maar ja ja.
Ook deze uitspraak gaat over het dialect van Maastricht.

- Ich höb gein versjèt. Ik heb geen vork.
Wanneer je in een leuk Maastrichts restaurant moet vragen naar je bestek.

- Iech haw vaan diech. Ik hou van je.
Wanneer je tijdens het uitgaan verliefd bent geworden op een Sjeng, moet je natuurlijk in het Mestreechs je liefde kunnen verklaren.

Dit was dan een mini-cursus Maastrichts voor beginners! Ik hoop dat je er iets aan hebt. Ben je op zoek naar plekken waar je jouw Mestreechse dialect kunt oefenen? Lees dan ook onze blog met de beste studeerplekken van Maastricht of de leukste cocktailbars van Maastricht!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Maastricht Studentenstad

Maastricht biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Maastrichtse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Maastricht.

Studeren in Maastricht

Ga jij studeren in Maastricht? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Maastricht

Ga je in Maastricht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Maastricht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Maastricht

Er zijn heel veel redenen om in Maastricht te studeren en wonen tijdens je studententijd.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Maastricht Studentenstad.

Gezondheidszorg in Maastricht

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Maastricht staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.