Skip to main content

Studeren in Maastricht studentenstad

Maastricht: de hoofdstad van Limburg en gelegen aan de Maas. Deze gezellige studentenstad kent niet alleen veel cultuur, maar ook kunst en erfgoed. Dit is terug te zien in de verschillende kunstopleidingen en musea die te vinden zijn in de stad. In deze studentenstad wonen meer dan 17.000 studenten en er studeren ongeveer 22.000 studenten. In dit artikel lees je wat deze stad te bieden heeft aan alle (aankomende) studenten.

Huisvesting in Maastricht

In Maastricht is het redelijk moeilijk om aan een kamer te komen. Het is handig voor studenten om hier rekening mee te houden en zich op tijd in te schrijven voor woningaanbieders, zoals Maastricht Housing. Studenten betalen hier gemiddeld €400,- voor een kamer van 18 vierkante meter. Meer dan 65% van de studenten woont in een studentenhuis waarbij zij hun eigen slaapkamer hebben en de voorzieningen met hun huisgenoten delen. De overige studenten wonen in een studio of appartement. Naast het inschrijven bij woningaanbieders, zijn er ook andere mogelijkheden om een kamer te vinden in Maastricht. Lees hier meer over op de pagina zoektips voor een kamer in Maastricht.

Hogescholen en universiteiten in Maastricht

Maastricht telt 5 hogescholen en 2 universiteiten. De 5 hogescholen in Maastricht zijn uniek op hun eigen manier. De Zuyd Hogeschool biedt naast diverse opleidingen, ook cursussen en trainingen aan. Hogeschool Notenboom is een particuliere school, gericht op Business en Hospitality. Fontys Hogeschool richt zich op kennis, vaardigheden beroepshouding. De opleidingen variëren van technisch tot commercieel. De MSM, Maastricht School of Management, is een professionele school die is gespecialiseerd in management, leidinggeven en jezelf ontwikkelen. De Hogeschool E3 is dé hogeschool in Maastricht voor ICT-opleidingen. Op deze school wordt uitsluitend lesgegeven door docenten met ervaring uit de praktijk! De Universiteit Maastricht is één van de meest internationale en gezellige universiteiten van Nederland. Deze universiteit biedt diverse opleidingen met een hoge kwaliteit van onderwijs aan. De Transnationale Universiteit Limburg biedt unieke en interessante opleidingen aan op het gebied van informatica/kennistechnologie, statistiek, biomedische wetenschappen/moleculaire levenswetenschappen en rechten. Deze universiteit is ontstaan door een samenwerkingsverband tussen Universiteit Maastricht en Universiteit Hasselt.

Studentenverenigingen in Maastricht

Er zijn veel verschillende studentenverenigingen te vinden in Maastricht. Elke vereniging legt zijn focus ergens anders op en het is per vereniging verschillend hoeveel verplichtingen er zijn en of er een ontgroening is. Door de vele opties, is er voor elke student wel een leuke studentenvereniging te vinden. Bij de gezelligheidsverenigingen van Maastricht staan vriendschappen en een plezierige studententijd centraal. In Maastricht zijn ook veel sportverenigingen te vinden. Studenten die graag fit willen blijven tijdens hun studententijd kunnen zich bij één van deze verenigingen aansluiten. De sporten variëren van frisbee tot dansen. De religieuze studentenverenigingen richten zich op religie. Mensen die dezelfde normen en waarden delen kunnen zich hierbij aansluiten, zoals de Christelijke studentenvereniging Lux ad Mosam. Ook zijn er een aantal overige (internationale) studentenverenigingen te vinden op het gebied van muziek en toneel. De studieverenigingen in Maastricht combineren studiegerichte activiteiten met gezelligheid. Hier worden evenementen georganiseerd die aansluiten bij de studierichting van de leden. Studenten kunnen de verschillende verenigingen leren kennen tijdens de INKOM Introductieweek. 

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren zijn er veel mogelijkheden in Maastricht om te relaxen. In de stad zijn er ongeveer 170 cafés te vinden en 7 musea, 3 bioscopen en 3 theaters te bezoeken. In deze studentenstad wordt elk jaar carnaval gevierd, maar ook buiten dit jaarlijkse feest is Maastricht een bruisende studentenstad.

Andere studentensteden

Nederland kent nog veel meer studentensteden. Benieuwd hoe het studentenleven er in die steden uitziet? In onderstaande blogs vertellen we meer over elke studentenstad!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Maastricht Studentenstad

Maastricht biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Maastrichtse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Maastricht.

Studeren in Maastricht

Ga jij studeren in Maastricht? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Maastricht

Ga je in Maastricht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Maastricht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Maastricht

Er zijn heel veel redenen om in Maastricht te studeren en wonen tijdens je studententijd.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Maastricht Studentenstad.

Gezondheidszorg in Maastricht

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Maastricht staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.