Skip to main content

Tips: studeren voor tentamens vanuit huis

De eerste weken van het nieuwe collegejaar vliegen altijd voorbij. Voor je het weet, zit je alweer flink te blokken voor de tentamens. En dat vanuit huis. Hoe dat moet? Dat lees je hier!

Studeren voor tentamens

Studeren voor tentamens is niet leuk. Zeker niet wanneer je niet op je vertrouwde plekje in op de uni of hogeschool, in de bieb, of in je favoriete koffietentje kan zitten werken. Ineens moet alles vanuit huis, en dat klinkt een stuk eenvoudiger dan het is.

Regelmaat is je beste maat

Mensen zijn gewoontedieren. We creëren onze eigen routines en daar houden we graag aan vast. We zitten graag op (ongeveer) dezelfde plek in de bus, trein, of collegezaal en we vallen allemaal graag terug op dezelfde recepten wanneer we weer eens niet weten wat te koken die avond. Een regelmaat in je dag zorgt ook voor rust in je hoofd: je weet waar je aan toe bent. En bovenal, je bent eraan gewend, dus het kost weinig moeite om de regelmaat te volgen.

Wat nu als je studeren onderdeel maakt van die regelmaat? Plan dagelijks een (paar) uurtje(s) in om te studeren en na enkele dagen zal je merken dat het steeds eenvoudiger wordt om Netflix uit te zetten en je studiemodus aan. En na een uurtje flink studeren, mag je heus wel weer even pauze nemen. Zolang je daarna maar weer gedisciplineerd aan de slag gaat met de studie.

Scheid werk van plezier

Oké, dit is een moeilijke wanneer je niet groot woont, maar het is erg aan te raden om een verschil te maken tussen je studieplek en je woonplek. Het is namelijk erg vervelend om de hele dag in dezelfde ruimte te verblijven; en de verleiding om wat anders te gaan doen wordt groot als je ook eet, slaapt, gamet, leest, zuipt, muziek luistert en maakt, enzovoorts, in dezelfde kamer als waar je zit te studeren. Want dan is alles ineens een stuk interessanter. Mijn kamer is bijvoorbeeld het hele jaar door niet zo schoon als tijdens een tentamenperiode.

Dus zorg ervoor dat je werk en plezier van elkaar scheidt. Dit kan bijvoorbeeld door een specifieke ‘studieplek’ te maken, die je niet voor andere bezigheden gebruikt. Of ga in de woonkamer, keuken, of badkamer zitten, als je merkt dat je concentratie daar beter is.

Je kunt ook voorstellen aan een huisgenoot om tijdens de studie-uren van kamer te wisselen. Ondanks dat je dan gewoon lekker thuis bent, ben je toch even uit je gebruikelijke omgeving, wat je studiehouding wellicht ten goede komt.

Verzin doelen en vier deze

Een belangrijk onderdeel van studeren, is ook om jezelf even rust te gunnen tussendoor. Als je een berg moet studeren, maak je het jezelf eenvoudiger door dit op te delen in kleinere stukjes. Maak een planning en beloon jezelf wanneer je iets van de planning afgemaakt hebt. Dit kan bijvoorbeeld door lekker een half uurtje te gaan sporten, even lekker te Netflixen, of door een lekker bakje chips. Zolang je er maar blij van wordt, en je even niet met studeren bezig hoeft te zijn. Is meteen ook lekker stress-verlagend.

En daarna weer met frisse tegenzin er tegenaan. Want het echte grote vieren, dat komt pas over een paar weken. Wanneer je doorzettingsvermogen en discipline ervoor gezorgd hebben dat je een dikke voldoende hebt voor je tentamen. En wie weet, kunnen we het dan alweer met een avondje stappen vieren ;-) Succes met de tentamens!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Maastricht Studentenstad

Maastricht biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Maastrichtse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Maastricht.

Studeren in Maastricht

Ga jij studeren in Maastricht? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Maastricht

Ga je in Maastricht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Maastricht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Maastricht

Er zijn heel veel redenen om in Maastricht te studeren en wonen tijdens je studententijd.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Maastricht Studentenstad.

Gezondheidszorg in Maastricht

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Maastricht staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.