Skip to main content

Wat gebeurt er als je een tentamen niet haalt?

Op de middelbare school is het niet zo’n probleem als je een keer een onvoldoende voor een toets haalt. Je kunt zo’n toets vaak herkansen en zelfs als er een onvoldoende blijft staan, kun je nog steeds je diploma halen. Als je gaat studeren verandert dit. Wat gebeurt er allemaal wanneer je dan een vak niet haalt?

Wat zijn studiepunten?

Er zijn veel verschillen tussen vwo en de universiteit. Het eerste verschil is dat je op de universiteit studiepunten hebt. Wanneer je een vak afrondt met een 5,5 of hoger, dan ontvang je studiepunten voor dat vak. De berekening van studiepunten verschillen per faculteit. Op mijn faculteit, de School of Business and Economics, krijg je voor een groot vak 6,5 studiepunten en voor een klein vak 3,5. In totaal kun je elk jaar 60 studiepunten halen. Het eerste jaar moet je minimaal 47 studiepunten halen. Als je dit niet haalt, krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA) en moet je stoppen met je opleiding.

Wat als je een tentamen niet haalt?

Om door te mogen gaan met je opleiding moet je dus veel tentamens halen. Je mag er maximaal twee open laten staan. Als je begint aan je opleiding, is dit natuurlijk niet je doel. En het kan dan ook erg teleurstellend zijn als je een tentamen niet haalt. Adem rustig in en uit. Een tentamen niet halen is heel vervelend, maar niet het ergste van de wereld! Op de universiteit is het veel normaler dan op de middelbare school om een vak niet te halen. Een verschil is wel dat je alle vakken uiteindelijk een keer zal moeten halen. Je kunt geen vak open laten staan en je diploma halen.

Hoe zit dat dan met herkansingen?

Het openstaande vak kun je op een ander moment inhalen met een herkansing. De regels van herkansingen verschillen ook per faculteit. Op mijn faculteit zijn er vier weken per jaar waarin herkansingen worden gehouden. Hierdoor is de herkansing nooit heel lang na het eerste tentamen. Als je je herkansing ook niet haalt, dan zul je volgend jaar het vak opnieuw moeten doen. Dit leidt op mijn faculteit wel tot studievertraging. Wees gerust, bijna iedereen haalt zo’n herkansing wel! Je hoeft je dan namelijk (meestal) maar op één vak te focussen en je hebt een extra tentamen waar je mee kunt oefenen. In je eerste half jaar moet je vaak nog wennen aan de vraagstelling, maar dat heb je tijdens je herkansing al wel door. Maak een planning en blijf dus vooral rustig, het komt wel goed!

Tip: wil je dit soort handige tips voortaan in je mail ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks handige tips, toffe hotspots, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Maastricht Studentenstad

Maastricht biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Maastrichtse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Maastricht.

Studeren in Maastricht

Ga jij studeren in Maastricht? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Maastricht

Ga je in Maastricht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Maastricht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Maastricht

Er zijn heel veel redenen om in Maastricht te studeren en wonen tijdens je studententijd.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Maastricht Studentenstad.

Gezondheidszorg in Maastricht

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Maastricht staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.