Skip to main content

Wat moet je echt weten als nieuwe student in Maastricht?

Ga jij komend collegejaar studeren in Maastricht? Gefeliciteerd, dan heb je de gezelligste studentenstad van Nederland gekozen! Als nieuwe student komt er veel op je af, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wat zijn nu echt essentiële dingen om te weten als je net nieuw bent in Maastricht? In dit artikel zet ik enkele handige tips voor je op een rijtje!

De eerste voorbereidingen voor je opleiding 

Voordat je echt aan de slag kan, heb je natuurlijk meer informatie nodig over je vakken, lesuren en benodigde materialen. Dit is allemaal terug te vinden op het Student Portal. Check meteen ook je studentene-mail, zodat je op de hoogte blijft van alle updates binnen je eigen faculteit en de gehele UM. Per vak zal aangegeven worden welke boeken je hiervoor moet aanschaffen. Bij de Studystore kun je vaak boeken met korting bestellen als je een student bent. Ook vind je bijna alle boeken terug in de Dominicanen. Afhankelijk van je studie wordt er aan het begin van elke periode soms een boekenmarkt gehouden, waar je boeken met aanzienlijk wat korting kan kopen. Neem eens een kijkje op de website van je studievereniging. Zij organiseren deze boekenmarkten meestal: als je lid wordt van de vereniging, profiteer je niet alleen van korting, maar ook van andere leuke activiteiten.

Goede studieplekken 

Je eigen kamer is misschien niet altijd de beste plek om te studeren of je verslag af te maken. Waar kun je dan het beste terecht? Op je eigen faculteit zijn er vaak plekken te vinden. Echter is het afhankelijk van de faculteit of dit er voldoende zijn, vooral tijdens drukke periodes zoals tentamenweken. Als je in de binnenstad studeert, ligt de universiteitsbibliotheek zeer centraal. Hier zijn, naast een hoop materialen voor je verslagen en scriptie, ook een hoop studieplekken te vinden. Vergeet niet je studentenpas mee te nemen, anders kom je niet binnen! De Tapijnkazerne is doorgaans minder druk, maar ligt wel bij de universiteitsbibliotheek in de buurt. Erg handig als er toch net te veel mensen in de bieb aanwezig zijn. Volg je een opleiding in Randwyck, dan kun je makkelijk studeren in de bibliotheek die in het universiteitsgebouw ligt.

Introductie

Uitgelezen momenten om nieuwe mensen, de stad Maastricht en je studie te leren kennen vinden plaats tijdens je introductie. Elke faculteit organiseert facultaire introductiedagen met meer informatie over de stad en het aankomend collegejaar. Ook creëert de universiteit of een groep studentenambassadeurs voor elke studie een Facebookgroep. Kijk daarom al eens rond op Facebook om lid te worden. Tevens vindt in augustus jaarlijks de INKOM plaats, de introductieweek van Maastricht. Kies je ervoor om lid te worden van een dispuut, dan vinden de eerste kennismakingsborrels meestal aan het begin september plaats.

Meer tips nodig? Lees dan eens het artikel met vijf tips om je collegejaar zo goed mogelijk te beginnen!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Maastricht Studentenstad

Maastricht biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Maastrichtse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Maastricht.

Studeren in Maastricht

Ga jij studeren in Maastricht? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Maastricht

Ga je in Maastricht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Maastricht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Maastricht

Er zijn heel veel redenen om in Maastricht te studeren en wonen tijdens je studententijd.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Maastricht Studentenstad.

Gezondheidszorg in Maastricht

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Maastricht staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.