Skip to main content

Wonen en studeren in Maastricht: dit moet je regelen

Ben jij dit jaar gaan studeren in Maastricht? We hopen dat je het ontzettend naar je zin hebt, ook als je in deze studentenstad bent gaan wonen. Nu de eerste maanden van het studiejaar voorbij zijn ben je inmiddels wel gewend geraakt, maar mocht je nog niet helemaal je draai gevonden hebben dan vertellen we je in deze blog welke dingen je echt moet regelen als je een nieuwe student bent.

Zorgverzekering student

Een zorgverzekering student is ook voor jou verplicht. En ja, we weten dat het heel veel geld kost. Maar iedereen in Nederland is verplicht een basiszorgverzekering aan te vragen. Zelfs internationale studenten worden hier soms toe verplicht.

Meer over de verplichte zorgverzekering voor studenten lees je hier.

Toeslagen aanvragen

Het voordeel van student zijn en weinig geld verdienen is dat je recht hebt op veel verzekeringen! Zo heb jij heel waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Van dat geld kan je een groot gedeelte van jouw zorgverzekering betalen. Vergelijk online de verzekeringen zodat jij voor je zorgverzekering 2023 niet teveel geld gaat betalen. Zo bespaar je weer wat geld :-)!

Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering

Twee andere verzekeringen die wij je aanraden zijn de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Vooral die eerste is belangrijk als je op kamers woont. Dan wordt namelijk alles vergoed als er in jouw kamer wordt ingebroken, er brand uitbreekt of wanneer je waterschade hebt na een heftige storm. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die jij maakt aan iemand anders. Dus stel jij fietst op de Vrijthof per ongeluk tegen iemand aan en z’n telefoon valt en gaat stuk, dan wordt dit betaald door je aansprakelijkheidsverzekering.

Fiets

Als student in Maastricht kan je niet zonder fiets. Misschien heb je nog een oude fiets in de schuur bij je ouders staan die je kan gebruiken dan is dat mooi meegenomen. Anders zijn er genoeg fietsenmakers waar je terecht kan voor een opgelapte tweedehands fiets. Wil je liever een goede fiets die er ook goed uit ziet? Dan is Swapfiets misschien wel wat voor jou! Dan sluit je een abonnement af waarbij je naast de fiets óók een handige dienst krijgt. Ze komen namelijk je band plakken als ‘ie lek is. En wordt ie gestolen, dan krijg je binnen 48 uur een nieuwe.

Studentenkorting

Als je student bent zijn er een paar handige tips die je kan toepassen. Je hebt namelijk vaak recht op studentenkorting. Bij WE Fashion, JD Sports, Apple en Amac en SuperDry kan je op vertoon van je collegekaart korting ontvangen. Dat is even lekker shoppen!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Maastricht Studentenstad

Maastricht biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Maastrichtse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Maastricht.

Studeren in Maastricht

Ga jij studeren in Maastricht? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Maastricht

Ga je in Maastricht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Maastricht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Maastricht

Er zijn heel veel redenen om in Maastricht te studeren en wonen tijdens je studententijd.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Maastricht Studentenstad.

Gezondheidszorg in Maastricht

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Maastricht staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.