← Terug naar overzicht

Middelbare school versus een vervolgopleiding: de verschillen

Het moment dat je slaagt op de middelbare school, gaat er gigantisch veel voor je veranderen. Niet iedere middelbare school bereidt de studenten even goed voor op deze overgang en daarom leggen wij de grootste veranderingen hier nog even uit. Of je nou mbo, hbo of wo gaat doen.

Veranderingen voor mbo’ers:

Allereerst zijn er verschillende vormen van mbo-opleidingen. Er bestaat Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) en Beroeps Opleidende Leerweg (BOL). BBL wordt ook wel ‘werken-leren’ genoemd. Hierbij krijgt de student een arbeidsovereenkomst van een bedrijf dat hem of haar in dienst neemt tijdens dit leertraject. Meestal gaat de student één dag per week naar school om te leren over het vakgebied van zijn/haar werkgever.

Als je BOL gaat doen, heb je meestal wel 4 of 5 dagen per week les en ga je later in de opleiding stage lopen.

De meeste mbo-opleidingen hebben veel lessen met een aanwezigheidsplicht, ook al kan dit per opleiding verschillen. De roosters en de manier van lesgeven zijn erg vergelijkbaar met hoe het gaat op de middelbare school. Over het algemeen wordt de werkdruk wel een tikkeltje hoger. Je krijgt nog (relatief) veel begeleiding van de docenten en hebt ieder jaar een zeer betrokken mentor die jou in de gaten houdt en motiveert.  

Veranderingen voor hbo’ers:

Op het hbo zijn er ook verschillende opleidingsvormen, net zoals BOL en BBL op het mbo, maar hier noemen ze het voltijd en deeltijd (spreekt voor zich, toch?)

Iets waar veel beginnende hbo’ers aan moeten wennen zijn colleges. Dit zijn theoretische vakken, gegeven aan grotere groepen. De meeste vakken volg je met jouw klas, maar colleges worden ook gegeven aan verschillende klassen bij elkaar. Dit zorgt er vaak voor dat de docenten tijdens deze colleges minder tijd hebben voor vragen of interactie.

Per week krijg je op de hogeschool minder uren les dan op de middelbare school, maar daartegenover staat wel dat je meer aan thuisstudie moet doen. Veel hbo-opleidingen hebben een gedeeltelijke aanwezigheidsplicht. Bepaalde vakken mag je wel missen, andere absoluut niet! Als je één lesje te veel mist, kan dit betekenen dat je automatisch zakt en moet herkansen.

Op het hbo heb je een studieloopbaanbegeleider (slb'er) of coach. Dit moet je zien als een soort mentor. Er is dus wel sprake van persoonlijke begeleiding, maar niet zoals op de middelbare school. Je moet je slb’er meer zien als een aanspreekpunt voor algemene vragen en kritieken.

Op het hbo moet je per collegejaar een bepaald aantal studiepunten halen. Per jaar kan je er 60 verdienen, maar je moet er meestal minimaal 50 halen om door te mogen naar het volgende collegejaar (dit kan verschillen per opleiding). Deze punten verdien je door vakken of projecten met een voldoende af te sluiten.

Als je alle 60 punten uit je eerste jaar hebt gehaald, heb je je propedeuse!

Veranderingen voor wo’ers:

Toekomstige wo’ers staat misschien wel de grootste verandering te wachten! Op universiteiten werken ze namelijk niet meer met klassen. Er zijn drie soorten onderwijsvormen: hoorcolleges, werkcolleges en practica. In hoorcolleges zit je met je 100 tot 1000 medestudenten te luisteren naar de docent. In werkcolleges meek of bespreek je opdrachten over stof die in de hoorcolleges is behandeld, in groepen niet groter dan 25 studenten. Practica zijn bedoeld om specifieke skills te leren of te verbeteren, maar biet elke opleiding heeft deze onderwijsvorm.

Er is vrijwel nooit een aanwezigheidsplicht op de universiteit, de verantwoordelijkheid ligt echt bij de student. Over het algemeen zijn op de universiteit het aantal contacturen een stuk lager, maar thuisstudie is erg essentieel. Om je vakken met een voldoende af te ronden, is het wel echt nodig om de colleges te volgen en je colleges voor te bereiden!

Op de universiteit krijg je weinig begeleiding. Het eerste jaar krijg je een mentor toegewezen, maar vanaf je tweede jaar wordt die betrokkenheid zo laag dat je er als student eigenlijk niks van merkt/aan hebt.

Net als op het hbo, werken wo’ers met studiepunten. Dit werkt op de universiteit min of meer hetzelfde als op de hogeschool en kan ook per onderwijsinstelling licht verschillen.

Bereid je dus maar voor!

Wat je ook gaat doen, er staat je een behoorlijke overgang te wachten! Zorg ervoor dat je onze blog goed in de gaten houdt voor tips & trics op het gebied van studie en lifestyle. Samen proberen we je studententijd zo gemakkelijk en leuk mogelijk te maken!

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Maastricht Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden