← Terug naar overzicht

How to: je eerste schooljaar van je studie overleven

Yay, het is zo ver! In september ga jij beginnen aan een studie. Als het goed is, heb je van tevoren *goed* research gedaan en ga je aan de slag met iets waar je zin in hebt! Hoe gaat het er tijdens zo een ‘eerste jaar’ aan toe en hoe zorg je ervoor dat je zowel je punten haalt als nieuwe schoolbuddies maakt? Ik geef je vandaag tips waar je écht iets aan hebt tijdens je eerste jaar.

Socializen, leren en wennen aan een nieuwe omgeving: hoe doe je dat? 

Zoals ik je eerder vertelde, lees je in dit artikel tips die je helpen tijdens je eerste jaar. Inmiddels kan ik mijzelf een ervaringsdeskundige noemen. Why? Tijdens het eerste jaar heb ik regelmatig momenten gehad waarbij ik dacht: Lou, kon je dat niet beter anders aanpakken? Dat was helaas vaak achteraf... ;). Ik pak de belangrijkste punten uit mijn ervaringen waar ik tegen aanliep tijdens mijn schooltijd en vertel ik hoe je dit kunt aanpakken. Lees snel verder!

Wennen aan een nieuwe omgeving

Een nieuwe omgeving is superleuk, maar voor veel mensen (including me) ook best spannend. Niet gek: je komt immers in een onbekende omgeving waarbij je alles zelf moet uitzoeken. Naast die reusachtige school die je moet uitpluizen (ja, je gaat lokaal B.304 echt niet gelijk vinden), is je dagelijkse ritje met het ov of op je fiets ook een uitdaging. En dan hebben we het nog niet gehad over de beste spot waar je lekker & goedkoop je dagelijkse koffietje kunt halen. How to start? Gewoon doen. Nu hoor ik je denken ‘ja heel leuk, maar hoe dan?’. De beste tip die ik je kan geven, is om het oké te vinden als je soms een beetje loopt te dwalen (calculeer hier wel wat tijd voor in). Daarbij kun je tips vragen aan medestudiegenootjes. Samen sta je immers sterk ;). Hoe je socialized met je nieuwe studiegenootjes vertel ik je nu.

Socializen

De een doet het gemakkelijker dan de ander: socializen. Ikzelf ben er altijd redelijk goed in, maar dat betekent niet dat ik het ook altijd gemakkelijk vond. Bedenk hierbij vooral dat je niet het hardst hoeft te schreeuwen van de klas en je lang niet met iedereen een klik hebt (dat is ook écht niet erg, believe me). Wel is het belangrijk dat je je openstelt voor mensen. Hoe? Sta er met een open blik in. Zeker op de hogeschool, maar ook regelmatig op de universiteit, moet je veel samenwerken tijdens je studie. Wel zo fijn als je dan niet met een studiegenootje overhoop ligt. 

Leren

Last but not least: leren. Tentamenweken, tussentijdse opdrachten en groepsprojecten... Je wordt er tijdens je studie regelmatig mee overspoeld. Hoe zorg je er nu voor dat je tijdens je eerste jaar die felbegeerde P (propedeuse) in the pocket krijgt? Waar ik in het begin veel moeite mee had, was de hoeveelheid stof die je krijgt. Na flink wat studieontwijkend gedrag kwam ik erachter dat onder andere plannen erg belangrijk is! Wij schreven laatst een artikel over hoe je kan leren plannen. Wedden dat je het binnen no time onder knie hebt? ;)

Tot slot: Heel veel plezier aankomend jaar! :) 

Meer studentennieuws

studie sleur
Tips geld besparen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Maastricht Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden