← Terug naar overzicht

Hoe maak je een goede planning?

Planning

Is jouw antwoord altijd “druk” als iemand vraagt hoe het met je gaat? En begin je te stressen wanneer je denkt aan al je schoolwerk, sociaal leven, sporten en het huishouden? Dan wordt het tijd om te gaan werken met goede planningen. Hoe? Dat lees je hier.

Koop een agenda

Als eerste stap in je plan naar een georganiseerder leven, zal je toch echt een agenda moeten kopen. Zonder een agenda heb je geen overzicht en kun je niet beginnen met plannen. Koop een agenda die ingedeeld is in weken, zodat je naar de hele week kijkt en je niet te veel gaat focussen op een dag. Het plannen kan beginnen!

Weekoverzicht

Als je een agenda hebt, dan kun je beginnen met het daadwerkelijk plannen van je afspraken. Schrijf om te beginnen al je afspraken op in je agenda, dus ook bijvoorbeeld etentjes met vrienden. Deze afspraken staan al vast op een bepaalde tijd, nu kun je je overige activiteiten hieromheen plannen. Ik vind het fijn om deze overige activiteiten een keer in de week te plannen, zodat ik een goed overzicht heb. Zelf doe ik dit vaak in het weekend voor de komende week. Schrijf deze overige activiteiten (zoals een hoofdstuk lezen, een samenvatting maken, boodschappen doen etc.) eerst op een apart blaadje en zet daarbij een schatting van de tijd die deze taak gaat kosten. Vermenigvuldig deze tijd nu met 1,5, zodat je jezelf niet te veel overschat en je geen tijd te kort komt. Kijk nu in je agenda waar je deze activiteiten tussen kunt plannen en zet dit dan ook in je agenda. Teken naast elke taak in je agenda een klein vierkantje, zoals op de foto. Zo kun je elke taak aftikken, waardoor jij je heel productief voelt. (Lees hier trouwens over hoe je zelf productiever kunt zijn.) Denk er ook aan dat er altijd onverwachte dingen tussen zullen komen, dus plan je dagen nooit helemaal vol.

Dagtaken

Als jij net als ik van lijstjes maken houdt, dan kun je ook nog elke dag een gedetailleerde dag planning maken. Doe dit bijvoorbeeld op je telefoon, zodat je het lijstje de hele dag kan bijwerken. Zet op deze planning alles wat je moet doen. Ten eerste natuurlijk alles wat in je agenda staat, maar ook dingen als lunchen, een e-mail verzenden en wassen. Doordat er ook kleine taken op je agenda staan wordt de druk om te beginnen aan je dag een stuk later. Opstaan is trouwens ook al een hele prestatie, dus die mag je ook op je lijstje zetten ;).

Hopelijk helpen deze tips jou in je zoektocht naar een georganiseerder leven. Ben jij niet op zoek naar een planning voor je hele week, maar wel naar meer rust in je schoolleven? Kijk dan hier voor tips om makkelijker te studeren.

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Maastricht Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden