← Terug naar overzicht

Seizoensgroenten in maart

seizoensgroenten

Als student is het leven al duur genoeg: collegegeld, boeken, huur… Het komt dan ook altijd goed uit als je ergens geld op kunt besparen. Een makkelijke manier om geld te besparen is door het kopen van seizoensgroenten en –fruit. In dit blog vertel ik je er meer over!

Wat zijn seizoensgroenten?

Bijna elk soort groenten en fruit is het hele jaar in de supermarkt te vonden. Toch weet iedereen dat aardbeien het lekkerst zijn in de zomer. Mandarijnen zijn juist weer lekkerder in de winter. In deze seizoenen komt de fruitsoort niet uit kassen maar vers van het land, wat een stuk beter is voor het milieu. Net als seizoensfruit heb je ook seizoensgroenten. Dit zijn groenten die in een bepaalde tijd van het jaar het meest geoogst worden. Er is op dat moment veel aanbod. Hierdoor zijn deze groenten in het seizoen extra goedkoop, zowel bij de supermarkt als op de markt. Daar heb je als student weer voordeel van!

Welke seizoensgroenten zijn er in maart?

Momenteel is het nog winter, dat merk je ook aan de seizoensgroenten. Op alfabetische volgorde zijn de volgende groenten momenteel in het seizoen: andijvie, artisjok, aubergine, biet, boerenkool, champignons, Chinese kool, knolselderij, koolraap, mais, oesterzwammen, paksoi, paprika, pastinaak, peultjes, pompoen, raapstelen, radijs, rammenas, savooie kool, schorseneren, spinazie, veldsla, winterpostelein, witlof, witte kool en zuurkool. Dat zijn er een hele boel, waarvan ik er zelf een aantal nog niet kende. Rammenas bijvoorbeeld, een zwarte knol die familie is van de radijs. Wanneer je deze roostert, kun je er een salade mee maken. Of schorseneren: een vergeten groente die eruitziet als een tak. Wanneer deze bruine schil eraf is gehaald, lijkt schorseneren op asperges.

Wat kun je er mee maken?

Wanneer je kookt met seizoensgroenten kun je een hoop geld besparen. Maar wat moet je dan maken? Met al deze seizoensgroenten zijn er genoeg opties voor recepten. Het lievelingsrecept van mijn jaarclub is bijvoorbeeld penne met een saus van creme fraiche, verse spinazie en gerookte zalm, bij de link vind je een vergelijkbaar recept. We maken ook graag risotto. Een basis van risottorijst, groentebouillon en witte wijn met als groenten champignons en oesterzwammen erdoor. Mijn commissie houdt van Aziatisch eten. Daar maken we graag curries, waar je eigenlijk al je restjes in kwijt kunt. Een geliefde groente voor door de curry zijn peultjes. Als Nederlanders moet je in de winter ook een keertje een stamppot maken. Maak bijvoorbeeld een klassieke stamppot met andijvie, boerenkool of zuurkool. Ook lekker is een moderne stamppot met een Italiaanse twist, door er gegrilde paprika en aubergine er in te doen!

Koken met seizoensgroenten is goed voor het milieu, je portemonnee en ook nog eens hartstikke lekker. Succes met koken en eet smakelijk!

Meer studentennieuws

netflix
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Maastricht Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden