← Terug naar overzicht

Wat gebeurt er als je een tentamen niet haalt?

tentamen

Op de middelbare school is het niet zo’n probleem als je een keer een onvoldoende voor een toets haalt. Je kunt zo’n toets vaak herkansen en zelfs als er een onvoldoende blijft staan, kun je nog steeds je diploma halen. Als je gaat studeren verandert dit. Wat gebeurt er allemaal wanneer je dan een vak niet haalt?

Wat zijn studiepunten?

Er zijn veel verschillen tussen vwo en de universiteit. Het eerste verschil is dat je op de universiteit studiepunten hebt. Wanneer je een vak afrondt met een 5,5 of hoger, dan ontvang je studiepunten voor dat vak. De berekening van studiepunten verschillen per faculteit. Op mijn faculteit, de School of Business and Economics, krijg je voor een groot vak 6,5 studiepunten en voor een klein vak 3,5. In totaal kun je elk jaar 60 studiepunten halen. Het eerste jaar moet je minimaal 47 studiepunten halen. Als je dit niet haalt, krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA) en moet je stoppen met je opleiding.

Wat als je een tentamen niet haalt?

Om door te mogen gaan met je opleiding moet je dus veel tentamens halen. Je mag er maximaal twee open laten staan. Als je begint aan je opleiding, is dit natuurlijk niet je doel. En het kan dan ook erg teleurstellend zijn als je een tentamen niet haalt. Adem rustig in en uit. Een tentamen niet halen is heel vervelend, maar niet het ergste van de wereld! Op de universiteit is het veel normaler dan op de middelbare school om een vak niet te halen. Een verschil is wel dat je alle vakken uiteindelijk een keer zal moeten halen. Je kunt geen vak open laten staan en je diploma halen.

Hoe zit dat dan met herkansingen?

Het openstaande vak kun je op een ander moment inhalen met een herkansing. De regels van herkansingen verschillen ook per faculteit. Op mijn faculteit zijn er vier weken per jaar waarin herkansingen worden gehouden. Hierdoor is de herkansing nooit heel lang na het eerste tentamen. Als je je herkansing ook niet haalt, dan zul je volgend jaar het vak opnieuw moeten doen. Dit leidt op mijn faculteit wel tot studievertraging. Wees gerust, bijna iedereen haalt zo’n herkansing wel! Je hoeft je dan namelijk (meestal) maar op één vak te focussen en je hebt een extra tentamen waar je mee kunt oefenen. In je eerste half jaar moet je vaak nog wennen aan de vraagstelling, maar dat heb je tijdens je herkansing al wel door. Maak een planning en blijf dus vooral rustig, het komt wel goed!

Tip: wil je dit soort handige tips voortaan in je mail ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks handige tips, toffe hotspots, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

Meer studentennieuws

studie sleur
Tips geld besparen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Maastricht Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden