← Terug naar overzicht

De mooiste natuurgebieden in Maastricht

Heb jij ook zo’n zin om in het lentezonnetje door de natuur de struinen? Misschien kom je niet meer zo vaak buiten vanwege al het thuiswerken, of ben je er echt aan toe om even je hoofd leeg te maken. Dan zit je in Maastricht goed! Het prachtige Limburg staat bekend om haar mooie natuurgebieden. Ik geef je een paar aanbevelingen voor een geweldige wandeling!

1. Sint-Pietersberg

Als je het over wandelen in Maastricht hebt, dan gaat het vaak over de Sint-Pietersberg. En dat is niet voor niets: het natuurgebied aan de rand van Maastricht is een uitstekende plek voor een wandeling of om even tot rust te komen op de berg. Je loopt een unieke route met uitzicht over de stad, terwijl je kunt genieten van de prachtige flora en fauna in de omgeving. De Sint-Pietersberg is perfect voor een korte wandeling, maar ook uiterst geschikt voor wie zin heeft in de lange route. Het natuurgebied is groot genoeg voor afwisselende wandelingen.

2. ENCI-groeve

Ben je in de buurt van de Sint-Pietersbeg, maar heb je zin in een andere route? Neem dan eens een kijkje bij de ENCI-groeve. In de groeve wordt niet langer mergel gewonnen, waardoor het nu volledig als natuurgebied dient. Een geweldig uitstapje binnen de stad, want het lijkt bijna niet alsof je nog in Maastricht bent. Langs de route kun je genieten van het prachtig blauwe meer en uitzicht. De groeve wordt gekenmerkt door grote hoogteverschillen. Houd dit dus in gedachte als je een wandeling wil maken!

3. Stadsmuur/stadspark

Voor wie het leuker vindt om door de stad te wandelen en toch te genieten van de geschiedenis en de natuur in Maastricht, is de route langs de stadsmuur en het stadspark natuurlijk geweldig. Eén van de bekendste routes in Maastricht, die gemakkelijk dagelijks gelopen kan worden. Moet je even naar de bibliotheek, naar de stad, of ga je eten afhalen? In veel gevallen loop je automatisch al langs de muur of door het park, waardoor je de wandeling goed kan combineren met alledaagse activiteiten. Tevens kun je heerlijk zitten in het park en even tot rust komen in het zonnetje!

4. Savelsbos

In Gronsveld, enkele kilometers van het Maastrichtse stadscentrum, ligt het Savelsbos. Het bos kent een smalle wandelstrook, die omringd wordt door de grootste dassenpopulatie van Nederland. Daarnaast zal je versteld staan van de hoeveelheid daslook. Het Savelsbos is erg gevarieerd voor de natuurliefhebbers onder ons: je vindt hier veel verschillende bostypen terug. Aangezien het gebied erg kort bij de stadsgrens van Maastricht ligt, kun je er makkelijk en snel een ochtend of middag naartoe gaan en genieten van de prachtige omgeving!

Alvast veel wandelplezier toegewenst! Vergeet je niet om een podcast op te zetten tijdens je wandeling?

Meer studentennieuws

wat doen zomervakantie
hotspots maastricht
Abonneren op