Skip to main content
Zoektips voor een kamer in Maastricht

Zoeken naar een kamer in Maastricht kan een hele klus zijn. Je moet er rekening mee houden dat het even duurt voordat je een mooie kamer, gezellig studentenhuis of cool appartement om te delen vindt. Je moet veel en vaak het kameraanbod in de gaten houden, snel reageren op beschikbare woonruimtes en vooral tegen iedereen vertellen dat je op zoek bent! Hulp nodig? We geven je wat zoektips waardoor je zoektocht naar een kamer of appartement in Maastricht wat makkelijker wordt.

Tip: wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste kameraanbod in Maastricht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of kijk direct naar de beschikbare kamers op ons kameraanbod in Maastricht.

Begin op tijd met zoeken naar een kamer in Maastricht

Ruim 40.000 studenten wonen op kamers in Maastricht en er komen elk jaar meer studenten bij. Je hebt dus veel concurrentie. Gouden tip blijft daarom op tijd te beginnen met zoeken. Vooral in de zomermaanden is het druk op de kamermarkt, omdat dan ook veel eerstejaarsstudenten hun zoektocht beginnen. Probeer dus om al ver voor de zomer op zoek te gaan naar een kamer. Hoe eerder jij je kamer hebt gevonden, hoe beter! Maar hoe kom je dan in aanraking met de juiste kamer voor jou? Een aantal zoektips voor het vinden van een kamer vind je hieronder.

Inschrijven bij kameraanbieders met woonruimte in Maastricht

Zodra je weet dat je op kamers wilt schrijf je dan zo snel mogelijk in bij wooncorperaties die studentenwoningen aanbieden. In Maastricht is dit bijvoorbeeld Maastricht Housing. Hoe langer je daar staat ingeschreven, hoe beter. Je hebt dan namelijk voorrang op mensen die later dan jij staan ingeschreven. Er zijn ook organisaties die zonder inschrijftijd werken. Schrijf je daarom ook bij andere organisaties in. Andere kamer- en woningaanbieders waar veel woonruimtes op staan zijn bijvoorbeeld:

Je kunt je natuurlijk inschrijven voor meerdere kameraanbieders om je kans op een kamer te vergroten.

Kamernet

Kamernet biedt een groot overzicht van studentenkamers en is een van de grootste kameraanbieders voor studenten. Je kunt alle kamers bekijken nadat je je hebt ingeschreven bij Kamernet. Ze bieden een overzicht van studentenhuizen, kamers en appartementen. Hoe het werkt? Heel simpel:

  1. Je schrijft je in op de website van Kamernet.
  2. Je kiest je abonnementsvorm waarmee je kan reageren op kamers.
  3. Je reageert op de kamer die jou interessant lijkt en...
  4. Wachten op een uitnodiging! 

Inschrijven bij Kamernet is gratis. Voor de mogelijkheid om te reageren op kamers moet je een betaald abonnement afsluiten.

Schakel je netwerk in voor een woning in Maastricht

Je hoort het overal: netwerken, netwerken, netwerken.... Je kennissenkring is superbelangrijk bij het vinden van een kamer. Vertel iedereen - ook via social media - dat je een kamer zoekt. Via vrienden, studiegenoten, kennissen en familie vind je vaak het snelst een kamer. Ook lid worden van een studentenvereniging helpt om je netwerk te vergroten. Veel studentenverenigingen hebben bovendien studentenhuizen waar alleen leden mogen wonen die lid zijn van die vereniging. Als nieuw lid maak je kans om in een verenigingshuis te gaan wonen. Benieuwd welke verenigingen er in Maastricht zijn? We hebben alle studentenverenigingen in Maastricht voor je op een rij gezet.

Social zoektips voor een kamer in Maastricht

Je kunt natuurlijk een bericht op al je social media plaatsen, zodat zoveel mogelijk mensen weten dat je op zoek bent. Houd het bericht kort en vertel bondig waar je naar op zoek bent en wat je budget is. Word ook lid van relevante Facebookpagina’s om een kamer te vinden in Maastricht. Bij dit soort kamers moet je meestal wel hospiteren, maar dan leer je ook meteen de bewoners kennen. Deze Facebookgroepen kunnen helpen om snel een kamer te vinden in Maastricht:

Tijdelijke kamers in Maastricht

Lukt het niet om een geschikte woonruimte vinden? Kijk dan ook naar tijdelijke kamers. Veel studenten gaan een aantal maanden op stage of maken een reis en verhuren tijdelijk hun kamer in Maastricht. Wanneer je al in de stad woont, is de kans groter dat je via via een kamer vindt omdat je je midden in het Maastrichtse leven bevindt. Bevalt het je om tijdelijk op een plek te wonen? Het passen op tijdelijke woonadressen is ook een mooie kans om verschillende soorten woningen van binnen te zien en de stad snel te leren kennen doordat je in korte tijd op verschillende locaties woont! Je kunt natuurlijk ook kijken of je bij vrienden of familie kunt blijven logeren, zodat je vanuit daar verder kunt gaan zoeken.

"Ik zoek een kamer in Maastricht" op een ouderwets prikbord

Het lijkt misschien niet helemaal van nu, maar in de zoektocht naar de perfecte kamer moet je alles op alles zetten. Plaats dus ook een ouderwetse advertentie op een prikbord! Je hebt vast weleens een briefje zien hangen in de supermarkt, bibliotheek, hogeschool of universiteit bij jou in de buurt. Dit zijn kleine advertenties op een prikbord waar een oproep staat voor het vinden van een kamer. Maak de tekst niet te lang. Vermeld: 1) dat je op zoek bent naar een kamer in Maastricht, 2) hoeveel m2 je zoekt, 3) wat je wilt betalen per maand en 4) een regel over jezelf waaruit blijkt dat je betrouwbaar bent. Er zijn altijd mensen die een kamer over hebben en wie weet vind je op deze manier een superleuke woning.

Antikraak betekent goedkoop en flexibel wonen in Maastricht

Antikraak staat bekend als erg goedkoop wonen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. De kans bestaat dat je binnen een maand alweer je ruimte uit moet en veel moet verhuizen. Aan de andere kant kun je soms voor weinig geld op unieke locaties terecht komen. Lees hier meer over op onze pagina antikraak in Maastricht.

Verbreed je zoekopdracht naar de totale regio Maastricht

Staar je niet blind op een kamer vinden in het centrum van Maastricht. Ja, wonen in het centrum of een andere populaire buurt is leuk, maar ook enorm druk en vooral duur. Oriënteer je ook eens op het kameraanbod in Lanaken, Bilzen of Riemst. Natuurlijk wil je meteen een eigen appartement voor € 300,- met uitzicht op het Vrijthof, maar dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. Zoals we al eerder schreven, is het altijd makkelijker een kamer te vinden als je al in de stad (of regio) woont. Je bent dan al onderdeel van het Maastrichtse (studenten)leven en zo hoor je sneller of er ergens in een betere buurt een kamer vrij komt.

Blijf in Maastricht niet eindeloos naar dat unieke studentenpaleis zoeken

Wees niet te kritisch bij je eerste studentenkamer. Misschien is de kamer die je vindt niet precies wat je verwacht had, maar vaak kun je later doorverhuizen naar een mooiere kamer. En je bent nou eenmaal een student, de ruimte die je thuis bij je ouders had wordt sowieso iets minder! Maar je staat aan het begin van een mooie tijd in je leven, dus wat avontuur en flexibiliteit hoort daarbij. En: als het goed is ben je tijdens je studententijd waarschijnlijk toch weinig op je eigen kamer, aangezien er in Maastricht altijd leuke dingen te doen zijn.

Samen of alleen zoeken naar een kamer

Samen met jouw beste vrienden wonen is superleuk, maar dit maakt het zoeken wel een stuk moeilijker. Er komen niet vaak twee kamers tegelijk vrij in hetzelfde pand. Ook niet elk huurappartement is geschikt om samen in te wonen en soms mag het niet eens. Als je samen wilt wonen, kun je het beste eerst op zoek gaan naar je eigen kamer. Vaak komt er in de loop van de tijd wel weer een kamer beschikbaar in een studentenhuis en dan kan je alsnog samen met je vrienden wonen.

Houd ook het kameraanbod op onze website in de gaten of schrijf je in op de nieuwsbrief van MaastrichtStudentenstad.nl. Dan houden wij jou op de hoogte van de laatste kamers, up-to-date studentennieuwsbijbanen en leuke aanbiedingen voor studenten.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Maastricht Studentenstad

Maastricht biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Maastrichtse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Maastricht.

Studeren in Maastricht

Ga jij studeren in Maastricht? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Maastricht

Ga je in Maastricht studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Maastricht en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Maastricht

Er zijn heel veel redenen om in Maastricht te studeren en wonen tijdens je studententijd.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Maastricht

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Maastricht Studentenstad.

Gezondheidszorg in Maastricht

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Maastricht staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.